Pajari, Pekkaa pahempi Confiteor ... quia peccavi nimis cogitatione, verbo, opere et omissione: mea culpa ...

Syytä katsoa peiliin? Keskustelua Per-Looksista

  • Hannu Oskalan julkinen Facebook-päivitys 7.10.2012
    Hannu Oskalan julkinen Facebook-päivitys 7.10.2012

—  Tämä Per-Looks. Ei ne kuvat vaan ne reaktiot. Kauhistuitko? Pahastuitko? Miksi epäonnistuneille valokuville ja persoonallisille kasvoille ei saisi nauraa?

—  Tunnustan nauraneeni, makeastikin. Ihania kuvia, varsinkin tämmöisenä ryppäänä.

—  Muuan kaveri epäili, että tämän sivuston takana saattaa hyvinkin olla perussuomalainen taho. Persujen vastaisku hipsterien Hel-Looksille?

—  False flag?

—  Höpsis. Housuissas on false flag.

—  Nauru on tässä iloista naurua, ei mitään tarkoitushakuista ivanaurua. Nauroin enkä pyytele anteeksi. Huima kuvagalleria. Nauru on tarpeen. Ei mulle ollut hörinässäni mitenkään edes olennaista puoluekanta. On sitä "persoonallisia habituksia" muissakin puolueissa.

—  Mun mielestä antipersut haukkaa nyt p***aa ja niin syvältä että v***ttaa.

—  Sikäli kuin nyt ovat antipersuja. Ehdotinhan tuossa yllä persuja tekijöiksi.

—  Demokratiassa on kaikenlaisia mielipiteitä ja habituksia. Tämä on vielä monille vieras ajatus.

—  Jotkut ovat kyllä reaktioineen haukanneet ja syvältä. Nimiä mainitsematta.

—  ?

—  Tarkoitan nyt ainakin kahdenlaista reaktiota, joita on ollut ilmassa: toisaalta silkkaa vahingoniloa, toisaalta alentuvaa "suvaitsevaisuutta" eli mielensäpahoittamista "tavisten" puolesta. Jälkimmäinen on ehkä pahempi.

—  Millä v***n tavalla pahempi?

—  Tavikset on niin tylsii.

—  Sillä alentuvalla tavalla pahempi.

—  Mitä alentuvaa on siinä, jos on sitä mieltä, että ihmisten ulkonäölle naureskelu muistuttaa koulukiusaamista enemmän kuin hyvää vitsiä?

—  Hyvin harva ihminen on edukseen valokuvissa. Ja yleensä se johtuu taitamattomasta tai laiskasta kuvaajasta. Kyllä huonoille valokuville saa nauraa.

—  Kävellessäni tänään muiden tavisten joukossa totesin, että 90 % meistä sopisi joukon jatkoksi tuohon galleriaan, sopivasti valokuvattuna.

—  Kyllä se prosentti taitaa olla sata.

—  Kas kun siinä vain sattuu olemaan "niitä" eikä meitä. Sinä et siis näe tässä mitään arveluttavaa, vai?

—  Nauraa voi niin monella tavalla. Nauraessani Per-Looksille nauran samalla suurimmalle osalle ehdokaskuvista, jotka ovat aivan toisenlaisia kuin nuo: huoliteltuja, airbrushattuja, siloiteltuja, hymyileviä. Kyllä minä näen nimenomaan paljonkin arveluttavaa, mutta se arveluttava on meidän katsojien reaktioissa.

—  Kauneus, rumuus ja huumori on katsojan silmissä.

—  Kaikki ihmiset ovat naurettavia — katsojastahan se riippuu.

—  Täytyy tunnustaa, että omakin ensireaktioni oli närkästys.

—  Jokainen ihminen on naurun arvoinen.

—  Närkästykseeni liittyi se oletus, että kuvat on koonnut joku "antipersu" nauraakseen ja naurattaakseen persujen kustannuksella. Vasta pitkällä viiveellä tajusin, että tämä omakin reaktioni on kyseenalainen.

—  Minun ensireaktioni taas oli jonkinmoinen naurahdus, mutta en pidä siitä itsessäni enkä pidä muissakaan. Lopputulema on, että tämä koko soppa saa minut kyseenalaistamaan monien persukriitikkojen motiiveja. Ja myös tuota sinun rationalisaatioyritystäsi.

—  Näin maailma rankaisee meitä! Katso koko galleria.

—  Maailma rankaisee meitä, kuva kerrallaan. Ja viimeisenä hetkenään näkee ne kaikki filminauhana...

—  Epäonnistuneet otokset? Ensin en nauranut, vaan otti päähän se, että muutamia muita nauratti. Sitten alkoi naurattaa ja muistin myös omat "epäonnistuneet" valokuvani, joille en välttämättä aina ole osannut nauraa.

—  Olen monesti miettinyt epäonnistuneen valokuvan anatomiaa. Huono valokuva "tappaa" luonnollisen liikkeen, ilmeikkyyden ja jatkuvan muuttuvaisuuden. Valot ja varjot.

—  Hyvä muotokuva tai karikatyyri puolestaan tavoittaa ihmisen ajallisuuden, eikä pelkästään jähmetä sitä.

—  Seuraavaksi voidaan varmaankin tehdä galleria somaleista ja naureskella niille, kun ovat niin kummallisen näköisiä? Ihan yleisen epäonnistuneille valokuville nauramisen nimissä, vaikka?

—  Kyllä somalienkin joukosta varmasti löytyy "ainesta" vastaavaan galleriaan. Niin kuin mistä tahansa ihmisryhmästä. Ja nimenomaan tarvitaan raakaa valoa ja laiskaa valokuvausta.

—  Ainoa varma on se, että persuja naurattaa, koska kaikille on selvää kenen laariin tämäkin taas sataa.

—  Sepä se. False flag.

—  Ei se ole false flag vaan me teimme sen itse.

—  En välttämättä ollut ihan tosissani sanoessani "false flag". False false flag.

—  "Me"? Tekijähän ei ole ainakaan vielä paljastunut. Ei liene mitenkään varmaa, että tekijät ovat "antipersuja".

—  Minä en oikein vieläkään osaa "päättää", mitä mieltä tästä koko jutusta olisin. Näin gallerian eilen illalla ensi kertaa, eikä naurattanut vaan olin aika tuohtunut. Nyt luulen osaavani katsoa näitä kuvia toisella, toisellakin tavalla.

—  Taitaa tosiaan sataa persujen laariin. Ja muutkin koettavat ottaa osansa. Uuden Suomen Puheenvuoro-blogien kärjessä on kokoomuslaisen, ex-vihreän Vesa Hackin kirjoitus "Helsingin vihreät pilkkaavat perussuomalaisten ulkonäköä".

—  Ja toiseksi suosituimpana kohuavustaja Helena Erosen "Vastenmielinen aikamme ilmiö", samasta aiheesta.

—  Mua just kurmootettiin aika lailla kun liitin linkin johonkin keskusteluun. Mulla sama reaktio — en tiedä, miten suhtautua. Nuohan ovat aitoja ihmisiä, suomalaisia, todellisia ihmisiä ja puolueen ehdokkaita. Eikä kuvia ole muokattu millään tavalla — ne on vain kerätty yhteen. Kuviin tiivistyy mielestäni aika tavalla koko ihmisyys ja ihmisyyden monimuotoisuus asenneilmastossa.

—  Puheenvuoron kolmanneksi suosituin oli hetki sitten perussuomalaisten kansanedustajan Reijo Tossavaisen "Vihreät solvaavat perussuomalaisia". Siinä, kuten Vesa Hackin tekstissäkin, siteerataan Erkki Perälän hyväntahtoista kolumnia "Katso ihminen" valikoivasti ja tarkoitushakuisesti, siten että saadaan Perälän sanoma käännettyä täysin nurinniskoin. Tossavainen vaatii Perälältä jopa julkista anteeksipyyntöä. Voikohan huonosta luetun ymmärtämisestä vaatia julkista anteeksipyyntöä?

—  Se on siis ainakin selvää, että Vihreiden vastustajat ottavat tästä kaiken irti. Aivan kuin nyt "kostettaisiin" siitä, että myös persuja on siteerattu "kontekstista irrallaan".

—  Kaiken lisäksi — uskokaa tai älkää — minä ihan oikeasti oletin, että siinä on vain kuvasarja persujen kunnallisvaaliehdokkaista! Olen kai niin sinisilmäinen ja tyhmä, etten ihan oikeasti tajunnut, en vielä linkittäessänikään, että kyse on pilkasta. Minusta kuvasarja oli määrättömän hassu. Luulin vilpittömästi, että kyse on persujen omasta kuvasarjasta. Vasta saatuani "palautetta" pilkkaamisesta ynnä muusta, ryhdyin tutkimaan asiaa tarkemmin ja huomasin, että kuvasarjaan on tarkoitushakuisesti poimittu ihmisiä eri vaalialueiden ehdokkaiden joukosta. No, sitten tietysti nolostuin. Mutta heti seuraavaksi taas muistin monen kuvan rekvisiitat — leijonakorut, olemuksen... ja alkoikin pelottaa.

—  Asusteet tosiaan kiinnittävät ihan aiheellisesti huomiota noissa kuvissa. Leijonavaakuna on ikävä kyllä ja tunnetusti omittu vääristyneen muka-isänmaallisuuden tunnukseksi.

—  Mä siis tulin itse siinä sen verran höynäytetyksi, että luulin, että tuossa on jonkun vaalipiirin ehdokkaat eikä tarkoitushakuisesti poimittu joukko. Mutta ihminen on kyllä kaikessa monimuotoisuudessaan uskomaton otus. (Myös minä olen ihminen, siis monimuotoinen otus.)

—  En muuten alun alkaen halunnut ottaa tähän ensin mitään kantaa, koska arvasin, että sanoo tästä mitä tahansa, se menee jollain tavalla pieleen. Joko muiden mielestä tai omasta.

—  Mähän en ole koskaan nähnyt mitään Hel-looks -kuvastoa — missä sitä julkaistaan?

—  KVG! En minäkään siitä mitään tiennyt ennen tätä. KVG:täkään en tiennyt ennen kuin googlasin vähän aikaa sitten. "Katso vaikka Googlesta."

—  Joo mä kooveegeegasin jo... Herää kysymys, että nämäkö kaksi kuvastoa nyt ovat muka jotenkin toistensa vastakohta...

—  En kuitenkaan tunnusta, että tämä minun höpinäni on mikään "rationalisaatioyritys". Omien reaktioiden tarkastelua joka tapauksessa. Reaktioilla tarkoitan sekä sitä alkuperäistä närkästystä että sitä vapautunutta naurua, joka tuli vasta toisella tai kolmannella vilkaisulla. Enkä kumpaakaan reaktioon suhtaudu mitenkään varauksettoman myönteisesti. Olen toisin sanoen pikemminkin hämmentynyt kuin selvillä vesillä, edelleenkin. Ja se taas tahtoo sanoa: hämmentynyt reaktioista. Oikeastaan kaikista, joita on tullut vastaan, omista ja muiden.

—  Koska tämä kuvasto näyttää edelleenkin puhuttavan, niin otetaanpa samaan aiheeseen liittyen pikku tietovisa. Kuka tunnettu poliitikko on lausunut perussuomalaisten jäsenistä seuraavalla tavalla: "Roikkupöksyisiä, isomahaisia ja perskännisiä, seuraavissa eduskuntavaaleissa oman ilmoituksensa mukaan ziljoona ääntä kokoavia varavaltuutettuja oli häiriöksi asti."

—  Soini? — Eipäs vaan Halla-aho.

—  Mulla on tallella upea, vanha, saksalaisen valokuvaajan kuvaama sarja ihan tavallisista saksalaisista ihmisistä joskus 1910–30-luvuilla. Kuvasarja oli myynnissä aikoinaan Riihimäellä olleessa näyttelyssä kirjana. Kuvat tulivat heti mieleeni tuota kuvasarjaa katsoessani. Voisin yrittää googlata...

—  Toisella arvauksella oikein.

—  En edes arvannut, vaan muistin hetken mietittyäni törmänneeni tuohon virkkeeseen ennenkin. Halla-aholla on ollut tapana väheksyä varavaltuutettujen tekemisiä ja sanomisia.

—  Aiemmin totesin, että Erkki Perälän kommentti tästä aiheesta ilmentää minusta omahyväistä elitismiä. Mutta eipä se ole tuntematon ilmiö Perussuomalaistenkaan sisällä — ja siellä omassa perhepiirissä se ilmenee paljon töykeämpänä ja peittelemättömämpänä.

—  Perälä tietysti tarkoitti pelkkää hyvää. Kuten sanottu, kommentoi tätä miten hyvänsä, aina tule vastaan joku kompastuskivi (skandalon, kuten Raamatussa sanotaan). Tämä kuuluu niihin vaaliaseisiin jotka tarjotaan vastustajalle.

—  No sehän siinä on, että parempi kun eivät olisi sanoneet mitään. Mutta ilmeisesti — tai ainakin näin Perälän ja Hannu Oskalan kommenteista olisi tulkittavissa — jotkut nuoremmat vihreät olivat levittäneet tuota sivustoa jotenkin ivallisesti hihitellen. Perälä ja Oskala käsittääkseni yrittivät puuttua tähän, mutta tulivat vain pahentaneeksi asiaa.

—  Joo, kun se hihittely ja kuiskuttelu on kerran alkanut, on kohta pakko sanoa jotain.

—  Ei minusta ihminen ole automaattisesti pöljän näköinen siksi, että on vanha ja kasvojen iho vähän roikkuu. Mutta stylismi on osalla näistä kyllä niin penkin alla, että ansaitsevatkin tulla nauretuiksi. Ketä muka Kiitos-hupparit ja kaulajellonat komistaisi? Ja lippalakki ei kyllä kuulu edustuskuvaan. Ja niin edelleen.

—  Joku yrittää ilmeisesti paikkailla, pelastaa mitä pelastettavissa on. Tai sitten v***uilla takaisin, mene tiedä: Vihr-Looks.

—  Meemi meemittyy: Kok-Looks.

—  Se Hannu Oskalan Facebook-päivitys oli Erkki Perälän bloggauksen tavoin hyvää tarkoittava, mutta tosiaan "pikkaisen holhoava" lausunto, kuten muuan kaverinsa kommenteissa toteaa. Mutta Oskalan päivitys voisi toimia Perälän kolumniakin selkeämpänä muistutuksena siitä, ettei tuo Per-Looks ole mikään vihreiden lokakampanja.

—  Minä nyt edelleen kysyn, että missä tässä, tai tässäkin, on se holhoaminen. En näe.

—  Tämä nyt vain tahattomasti tukee sellaista "me & ne" -jakoa. Näin minä sen näkisin. On "ne elämää nähneet" ja "me kiiltokuvaihmiset". En nyt haluaisi liioitella, koska se Oskalan päivitys on toisaalta ihan hyvä kannanotto, mutta tästä tulee helposti sellainen vähän herraskainen sivumaku. Ikään kuin "ne kisaan mukaan lähteneet" eivät olisikaan samalla viivalla "meidän" kanssa, siis vertaisiamme, vaan "meidän" pitäisi antaa vähän tasoitusta tällaisella rispekti-retoriikalla.

—  Työmies Putkonen nyt ehti asian jo esittää demarien salalittona, mikä on kohtuullisen koomista.

—  En voi sietää "vastustajan" aliarvioimista enkä suvaitse sellaista suvaitsevaisuutta, jossa asetutaan "suvaitsijan" asemaan. "Herra on hyvä ja suvaitsee..."

—  Onkohan asia noin monimutkainen, ihan oikeasti?

—  Eiköhän Oskala tuossa halua nimenomaan alleviivata sitä, että avoimesti omalla naamalla mukana oleminen on vähän toinen juttu kuin nettianonyymi ivablogin tekeminen.

—  Luin juoruja Kontulassa sattuneesta kärhämästä Vihreiden vaaliteltalla. En yhtään ihmettele suukopua, jos sinne mennään "suvaitsemaan" "kansanihmisiä". Terveisiä vaan täältä Itä-Helsingin ghettosta. Ja hei, kyllä asiat tuppaavat olemaan monimutkaisia. Oskalan kannanotossa on paljon hyvää, ei siinä mitään.

—  Kaikenlaista juorua liikkuu, mutta et tainnut itse olla paikalla?

—  Meitä Vihreitä karsastetaan, koska herraviha. Ja valitettavasti hyvää tarkoittavakin "rispekti" voi toisinaan näyttäytyä herrasteluna. Mutta tämä on vain minun rajoittunut näkökulmani, voin toki olla aivan väärässä.

—  No ei teidän vihreiden varmaankaan ensimmäisenä tarvitse kuitenkaan pelätä sitä, että saisitte vihat päällenne siksi että muistutatte poliittisen kilpailijan riveissä olevan ihmisiä, jotka ansaitsevat ihmisinä arvoa eivätkä ivanaurua jos sattuvat näyttämään kuvissa hassuilta.

—  Minäkään en osaa nähdä tässä holhoavuutta. On kai poliittisesti ja muutenkin tyylikästä, että vihreät poliitikot selvin sanoin sanoutuvat irti Per-Looksista, muutenhan se toimii jatkossa aseena heitä vastaan eräänlaisena "näyttönä" niistä elitistisistä asenteista, joista poliittiset vastustajat heitä syyttävät.

—  Niin, jokin mahdollinen "holhoava" sivumerkitys on kyllä ehdottomasti pienempi paha.

—  Voipi olla, että ylitulkitsen. Ja olenkin kanssanne pikemminkin samaa kuin eri mieltä.

—  Per-Looks nimittäin altistaa Vesa Hackin Puheenvuoro-kirjoituksen tyyppisille alatyylin hyökkäyksille. Hack on näköjään päivittänyt bloginsa, joka oli alunperin silkkaa E. Perälän bloggauksen vääristelyä — nyt hän jo tajuaa Perälän kriittisen pointin, mutta joutuu kasvonsa pelastaakseen selittelemään sen alentuvaksi korrektiudeksi...

—  On huomattava, ettei tämä Hackin hyökkäys tule Perussuomalaisten taholta vaan Kokoomuksesta, jolla on ehkä jonkin verran todellisemmat saumat havitella vihreiden äänestäjiä.

—  Tuo kritiikkini Oskalan lausuntoa kohtaan on samalla vähintään yhtä paljon itsekritiikkiä, itsetutkiskelua akateemiselta tyypiltä joka ei välttämättä osaa täysin varauksettomasti viihtyä "kansan" parissa vaikkapa kontulalaisessa kaljabaarissa. Vaikka on sitä joskus tullut istuttuakin monenmoisissa kuppiloissa, ja tehtyä töitä tehtaassa ja rakennuksilla.

—  Minua ärsytti tässä se keskeinen sivumerkitys, että "Per-Looksiin" oli ihan selvästi valikoitu se habitukseltaan työväenluokkaisin osuus persuista (Amerikassa sanottaisiin white trash, valkoinen roskaväki). Jotta siis päästäisiin naureskelemaan luokkakantaisesti tuulipukukansalle, joka ei osaa edes vaalikuvissa poseerata.

—  Harvinaisen typerä on J. P. Roosin kommentti Usarissa, sillä luulisi Bourdieunsa tuntevan proffan tietävän paremmin.

—  Juuri näin. "Kansa" ja "kansanihminen" ovat nationalistis-populistista mytologiaa, mutta Per-Looks luo vahvan vaikutelman siitä, että tarkoitus on nauraa duunareille tai proletaareille. Esimerkiksi muuan filosofian tohtori Eirasta puuttuu.

—  Muuan herkkähipiäinen tohtori Eirasta.

—  Taitaa olla tämän Per-Looksin ja näiden keskusteluiden vaikutusta, että joka kerta kun olen tänä iltana katsonut peiliin, olen nähnyt siellä jotain tavalla tai toisella koomista...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän Pajari kuva
Pajari Räsänen

Kyseessä on vain hieman toimitettu kooste kahdesta aiemmin tänä iltana käydystä Facebook-keskustelusta, polylogin muotoon muokattuna.

Kiitos keskusteluun osallistuneille!

Taha Islam

"Velton esitys oli aivan h...n nolo. Nähdäkseni kaikki mamukriittisesti profiloituneet poistuivat paikalta. Roikkupöksyisiä, isomahaisia ja perskännisiä, seuraavissa eduskuntavaaleissa oman ilmoituksensa mukaan ziljoona ääntä kokoavia varavaltuutettuja oli häiriöksi asti", Halla-aho kirjoittaa."

Siinähän se tulee, suoraan hevosen suusta.

Ilpo Nuorula

Larpsista Tomi !

Missä tulee hevosen suusta+

Pane linkki !

Käyttäjän Pajari kuva
Pajari Räsänen

Vaikka en "Tomi" olekaan, vastaan: KVG. Itsekin googlasin ja kas kummaa, tuollahan se kuvaannollinen hevonen hirnuu: Jussi Halla-aho Homma-forumilla 9.3.2010.

Käyttäjän Pajari kuva
Pajari Räsänen Vastaus kommenttiin #14
Käyttäjän FreeThinking kuva
Jukka Heikkinen

Minä jäänkin odottamaan, kuka keksii seuraavaksi vielä typerämmän aiheen, josta kirjoitellaan koko päivän ainakin 10 – 300 blogissa, suljen sivuston ainakin siltä päivältä. Taitavat asiat olla vähissä, kun ei pystytä todella tärkeistä asioista keskustelemaan. Tämä on ollut yksi turhauttavimmista päivistä pitkästä aikaa.

Mutta mielenkiintoinen poiminta sinulla on tähän turhanpäiväiseen aiheeseen, mikä osoittaa kuinka pinnallisia me olemme. Laskeeko, joku nyt kuka sai pinnat, kuka menetti? Menettikö joku kasvonsa? Siitähän saisikin uuden Looks-sivuston, tunnista vartaloista kuka menetti kasvonsa.

Santeri Halmetoja

Minua oudoksuttaa lähinnä joidenkin vasemmistonuorten naureskelu huonostipukeutuville "junttiduunareille", kun otetaan huomioon tausta työväenliikkeenä. Siellä huonopalkkaisissa ammateissa duunareina on paljon ihan tavallisia, huonostikin pukeutuvia ihmisiä, jotka joskus kahvitauolla laukovat epäkorrekteja mielipteitä ja polttavat tupakkaa sisällä.

Eli onkohan siinä sitten tarkoituksellinen muutos sätkä suussa olevasta rasvanahkaduunarista mukakapinalliseen nuoreen, joka asuu jossain muodikkaassa kaupunginosassa.

Ehkä moukkamaisinta on nauraa jonkun karsastukselle.

Käyttäjän Pajari kuva
Pajari Räsänen

Kopipeistaan tämänkin nyt Facebookista:

Sitä vaan tässä ihmettelen, että minkä vuoksi ilmeisen moni (lähes jokainen?) joka tuon kuvaston avaa, välittömästi olettaa että kyse on pilkkaamisesta? Ja että noille kuville nauraminen on ivanaurua? Näin kävi minullekin. Mutta eikö juuri silloin, näillä oletuksilla, ole ns. syytä katsoa peiliin? (P. Räsänen)

Suosittelen Jami Järvisen tervejärkistä Kaasuputki-kolumnia Gate-Looks. Poiminta:

"Per-Looks-galleriassa ihmiset näyttävät monin tavoin hullunkurisilta. Tietenkin. Heillä on lystikkäitä asusteita, kuvanottohetkellä hassuun asentoon mennyt suu, liian pienet tai isot vaatteet, vanhuuden eri tavoin pullistamat tai lommouttamat posket. Useimmat eivät yksinään näyttäisi mitenkään erikoisilta, mutta vierekkäin aseteltuina kuvat muodostavat sarjan, jossa harmittominkin piirre vahvistaa toistaan. Jopa norminmukaisesti aivan hyvännäköinen alkaa äkkiä vaikuttaa hiukan löylynlyömältä." (J. Järvinen)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kyllä se hassuksi menee kun me suvikset joudutaan loukkaantumaan Halla-ahon lausunnoista persujen puolesta!
Kyllä sitä alkaa vähän miettimään että miten on persujen sisin kalustettu, kunnianurkassa häpeänurkka.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Persut ovat ulospäin suuntautuneita, Putkonen irvisteli demarit, Tossavainen vihreät. Mikä puolue lienee vuorossa seuraavaksi?

Perussuomalaisten Putkonen syyttää SDP:tä pilablogista

http://www.nelonen.fi/uutiset/kotimaa/uutinen/peru...

Käyttäjän keijohalonen kuva
Keijo Halonen

Aika tavalla tuli selittelyn tarvetta, kun Per-Looks menikin perseelleen.

Käyttäjän Pajari kuva
Pajari Räsänen

Menikö? Minun mielestäni Per-Looks saattoi hyvinkin olla aika onnistunut tempaus sikäli, että se on herättänyt mielenkiintoisen ja aiheellisen keskustelun. Osui kipeään kohtaan. Miksi olisi muka niin itsestään selvää, että noiden valokuvien avulla tahdotaan pilkata tai nauraa ivanaurua? Eikö tämä tulkinta ole jo sellaisenaan ongelmallinen? Eikö se jo sellaisenaan anna aihetta katsoa peiliin, itse kullekin?

Toisenlaisen näkemyksen tästä "Perluukkikaustista" tarjoaa täällä Puheenvuorossa Anis Harran, tekstistä jonka yksi hakusana on "kauneus":

"Etsin kauneutta aivan kuten etsin hyvyyttä, totuutta ja niiden johdannaista oikeutta. Siksi en pyri vartavasten näkemään toisissa ihmisissä rumuutta vaan kauneutta. [...] Kauneuden ymmärtäminen ja arvostaminen kaikessa, mutta erityisesti ihmisissä, liittyy olennaisesti luovuuteen ja luomistahdon noudattamiseen.

"Mitä siis näen persugallerian kuvissa? Monet kuvien ihmisistä näyttävät minusta kuvissa suorastaan kauniilta, etenkin muutama joka hymyilee. Toisista kuvastuu muita hyviä ominaisuuksia kuten vakavuutta tai kansanomaisuutta. Vaikka perussuomalaiset on tunnettu nuivapuolueena tämä ehdokaskirjo antaa heistä mielestäni päinvastaista viestiä: kirjavaa ja monimuotoista väkeä, erilaisia ihmisiä erilaisine yksilöllisine elämäntarinoineen.

"Mitä sitten lieneekään pilkkamielinen tumblrintekijä ajatellut kokoelmaansa laatiessaan, hän on tahtomattaan tullut luoneeksi kuvaston joka on omiaan herättämään sympatiaa perussuomalaisia kohtaan."

Minä menisin jopa pidemmälle ja väittäisin, ettei Per-Looksin tekijä välttämättä ollut lainkaan "pilkkamielinen". Kaasuputken mainion kolumnin lopussa on linkki Nelosen uutiseen "Nyt vastaa Per Looksin tekijä: Ei ole kyse pilkasta":

"Per-Looks -blogissa ei ole kyse pilkasta, eikä kuvien esittämiseen liity poliittista kannanottoa. Kuvat on asetettu näkyville juuri sellaisina kuin ne ovat avoimesti saatavilla vaalisivuston kautta.

"Blogista noussut kohu ja keskinäinen syyttely ovat rehellisesti yllättäneet. Reaktiot kertovat enemmän kommentoijista ja heidän tarkoitusperistään kuin itse sivustosta. Monet kokivat asetelman kohdistettuna hyökkäyksenä, harva tunnisti irvailun Hel-Looksin edustamalle laittautumiskulttuurille.

"Suomalaisessa politiikassa omilla kasvoillaan itsensä likoon laittavien kuvat ovat tässä pääasia. Jos kuvien esittäminen käännetään poliittiseksi käsikassaraksi, se ei johdu blogista vaan tulkitsijoista."

Tämä oli siis Per-Looksin tekijäksi ilmoittautuneen, nimettömän tahon kirjoittama viesti Nelosen välittämänä. En näe mitään syytä epäillä noita sanoja, vaikka vaikutusta tuo tekijä tuskin tosiaan osasi laskelmoida.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Juuri näistä asioista kirjoitin aikaisemmin, ja lisäksi ilmoitettuani pitäväni kyseisestä kuvakavalkadista sain kimppuuni sättivän naishenkilön, jonka mielestä päässäni on pissaa ja minut voi rinnastaa freudenthalisteihin ja natseihin, ja kaiken lisäksi lässytän kuulemma sivistyssanoin. Ihania ihmisiä täällä kirjoitteleepi. Mutta auta armias jos katselee ihmisten kuvia ja vielä riemuitsee niistä... Throw them into the pit!

Juha Petri Heinola

"Per-Looks -blogissa ei ole kyse pilkasta, eikä kuvien esittämiseen liity poliittista kannanottoa."

Mutta jostain syystä päätin tehdä listani vain perussuomalaisista naamoista?

Kyllä on alhaista tämä vihervasemmiston masinoimat vihakamppanjat, mutta onneksi tämä kääntyi heitä itseään vastaan.

Käyttäjän Pajari kuva
Pajari Räsänen

"... tämä vihervasemmiston masinoimat vihakamppanjat, ..."

Toivotan parempaa luetun ymmärtämistä sinnekin. Kyllä se "vihakamppanja" taitaa nyt tulla ihan toiselta suunnalta. Ja Perussuomalaiset tästä kohusta näkyy hyötyvän eikä kukaan muu.

Käyttäjän keijohalonen kuva
Keijo Halonen

Joku suomalainen valtiomies taisi joskus sanoa asian ytimeen: "Asiat on toisinaan just sitä miltä ne näyttää."

Tuo ilmiselvän mollauksen "analysointi" on joutavanpäiväistä paskakasan peittelyä. Ei se mollaus siitä miksikään muutu. Sitäpaitsi suurin osa ihmisistä lukee nettiä sivusilmällä ja tekee johtopäätökset samantien lukiessaan. "Ei pidä antaa sellaista mielikuvaa mitä ei tarkoita", neuvottiin Helena Erostakin hihamerkkikohussa. Tämä Per-Looks toistaa Erosen virheet aivan identtisesti. Nyt vaan on asialla vihreät. Saa nähdä alkaako TS ja muut lehdet repiä tästä samanlaista vihakampanjaa mikä kohdistui Eroseen. Epäilen.

Käyttäjän Pajari kuva
Pajari Räsänen

"Nyt vaan on asialla vihreät." Perustelisitko tuon väitteen, kiitos.

Käyttäjän keijohalonen kuva
Keijo Halonen

Minkä ihmeen takia olisit ruvennut puolustelemaan Per-Looks-sivustoa ja vääntämään sitä positiiviseksi asiaksi (mitä se ei todellakaan ole) ellei se olisi vihreiden aikaansaannosta? Eihän ulkopuolisten tekeleiden puolusteleminen ymmärtääkseni sinulle mitenkään kuulu.

Käyttäjän Pajari kuva
Pajari Räsänen

Enpä nyt taida tuohon viitsiä vastata muuten kuin toteamalla, että fiksuimmat reaktiot Per-Looksiin taisivat olla seuraavanlaisia:

"Mielestäni sivustolla oli valokuvia tavallisista ihmisistä, joten pikaisen vilkaisun perusteella en näe mitään erikoista tai loukkaavaa niissä." (Pirkko Ruohonen-Lerner, PS)

"Suomihan on täynnä kaltaisiani rumankomeita miehiä. Yleensä ovat luotettavia." (Timo Soini, PS)

Pisteet näille perussuomalaisille. Sen verran pistäisin kyllä hanttiin Soinille, etten heti ryntäisi arvioimaan luotettavuutta tai epäluotettavuutta ulkonäön perusteella.

Lainaukset poimin Katleena Kortesuon "Ei oo totta" -blogista. Ei, en tiedä Kortesuon puoluekantaa, eikä se taida olla tässä olennaista.

Toimituksen poiminnat